Pada hari Jumaat bersamaan 6 Julai
2012, kami sekeluarga telah Jalan-Jalan Cari Makan pekena STEAMBOAT. Wah, wah,
wah ! Selama ini lokasi steamboat yang menjadi pilihan kami sekeluarga ialah di
Restoran Nelayan, Taman Tasik Titiwangsa. Rasanya dah empat kali kami ke sini. Tapi
kali ini kami mengubah selera ke Flaming Steamboat, Danau Kota la pulak. Oleh
kerana ramai blogger yang menulis restoran ini penuh sesak, sejak hari Rabu
lagi Aunty Ja telah membuat tempahan. Makan punya pasal, excited sungguh! Seronok, seronok, seronok...pinjam ayat Rizqin.
Seperti biasa, selepas selesai bersembahyang Maghrib di rumah atok barulah kami sekeluarga pergi dengan menaiki dua buah kereta. Anak-anak biasalah nak naik kereta Pak Su beramai-ramai, tak mahu naik kereta yayah. Bila kereta mereka di depan, sibuk anak-anak melambai-lambai kereta kami di belakang. Bye-bye mama, bye-bue yayah. Awal-awal lagi telah diingatkan jangan makan banyak-banyak di siang hari, sebab malam nanti kita semua nak makan puas-puas. Perut memang lapar sangat, maklumlah mama hanya makan sarapan pagi sahaja. Lain la yayah yang dah makan macam-macam sepanjang hari, maklumlah orang berkursus. Pagi, tengahari, minum petang semua disediakan.
Sesampai kami di restoran dalam
jam 8.30 malam, maklumkan di kaunter dan sistemnya bayar dulu baru makan. Enam
orang dewasa berjumlah RM169.00 dan anak-anak
FREE. Maklumlah bawah umur 4 tahun. Alamak, tempat duduknya di sebelah restoran la. Kena aktif bangun, keluar
masuk ambil makanan ni. Tak apa, tak apa... makan punya pasal.
Perghh... bulat mata mama melihatkan banyak sungguh
menu yang dihidangkan. Dimeja telah tersedia double soup : iaitu tomyam
dan chicken sup x 2 set. Dua set tu…kuah
tomyam dan chicken sup memang memikat selera. Marvelous!
Taraa... ini lah dia
Double soup: Tomyam dan Chicken Sup x 2 set tau...
Lebih 150 hidangan yang
sememangnya sedap-sedap belaka. Terdapat juga hidangan laut yang tak pernah
dirasa dan dilihat. Anak-anak makan semangkuk aiskrim dan nasi goreng. Rizqin
duduk di kerusi baby macam Boss dan Syifa pula di sebelahnya macam orang kanan
Boss. Sedap, sedap, habis semangkuk aiskrim. Tambah, tambah, tambah arah Rizqin
pada Aunty Ja. Comot mulut mereka makan aiskrim. Habis, tambah, habis, tambah,
bertambah-tambah. Ini sedap! ambil lagi. Pendek kata, keluar masuk, keluar
masuk kami menambah makanan. RM 169.00 mestilah makan kenyang-kenyang, puas-puas kalau tak terasa rugi
nanti.
Finger foods : yam roll, golden
crabsticks, chicken nugget, french fries, curry samosa and potato wedges.
Fresh steamboat ingredients : fresh
fishball, crab sticks, smiley fish, fish noodle, seaweed crab roll, konyaku
roll, crab claw, crab fish roll and banyak lagi laa..
Fresh vegetable : oyster mushroom,
golden mushroom, green vegetables and many more.
Pre cooked foods & drinks : rendang
chicken, fried rice, 9 types of sauces, ice blended, coffee & tea, leng
chee kang.... free flow of drinks and dessert! yummy..
Dessert : 2 choc fountains(white &
dark choc), marshmallows, biscuit sticks, twister dips, ais kacang ABC, ice
cream(12 flavors of ice cream + 5 toppings), fruits punch, jellies and
cookies..
Makanan lautnya memang fresh. Udang besar-besar dan merah-merah. Banyak kami semua makan udang. Esok pagi nak balik kampung, kami nak pekena mee udang BNO pula.
No comments:
Post a Comment