Tuesday 17 July 2012

Rasai JJCM Flaming Steamboat Danau Kota

Pada hari Jumaat bersamaan 6 Julai 2012, kami sekeluarga telah Jalan-Jalan Cari Makan pekena STEAMBOAT. Wah, wah, wah ! Selama ini lokasi steamboat yang menjadi pilihan kami sekeluarga ialah di Restoran Nelayan, Taman Tasik Titiwangsa. Rasanya dah empat kali kami ke sini. Tapi kali ini kami mengubah selera ke Flaming Steamboat, Danau Kota la pulak. Oleh kerana ramai blogger yang menulis restoran ini penuh sesak, sejak hari Rabu lagi Aunty Ja telah membuat tempahan. Makan punya pasal, excited sungguh!  Seronok, seronok, seronok...pinjam ayat Rizqin.

Seperti biasa, selepas selesai bersembahyang Maghrib di rumah atok barulah kami sekeluarga pergi dengan menaiki dua buah kereta. Anak-anak biasalah nak naik kereta Pak Su beramai-ramai, tak mahu naik kereta yayah. Bila kereta mereka di depan, sibuk anak-anak melambai-lambai kereta kami di belakang. Bye-bye mama, bye-bue yayah. Awal-awal lagi telah diingatkan jangan makan banyak-banyak di siang hari, sebab malam nanti kita semua nak makan puas-puas. Perut memang lapar sangat, maklumlah mama hanya makan sarapan pagi sahaja. Lain la yayah yang dah makan macam-macam sepanjang hari, maklumlah orang berkursus. Pagi, tengahari, minum petang semua disediakan. 

Sesampai kami di restoran dalam jam 8.30 malam, maklumkan di kaunter dan sistemnya bayar dulu baru makan. Enam orang  dewasa berjumlah RM169.00 dan anak-anak FREE. Maklumlah bawah umur 4 tahun. Alamak, tempat duduknya di sebelah restoran la. Kena aktif bangun, keluar masuk ambil makanan ni. Tak apa, tak apa... makan punya pasal.

Perghh... bulat mata mama melihatkan banyak sungguh menu yang dihidangkan. Dimeja telah tersedia double soup :  iaitu tomyam dan chicken sup x 2 set. Dua set tu…kuah tomyam dan chicken sup memang memikat selera. Marvelous! 







 Taraa... ini lah dia 
Double soup: Tomyam dan Chicken Sup x 2 set tau... 









Lebih 150 hidangan yang sememangnya sedap-sedap belaka. Terdapat juga hidangan laut yang tak pernah dirasa dan dilihat. Anak-anak makan semangkuk aiskrim dan nasi goreng. Rizqin duduk di kerusi baby macam Boss dan Syifa pula di sebelahnya macam orang kanan Boss. Sedap, sedap, habis semangkuk aiskrim. Tambah, tambah, tambah arah Rizqin pada Aunty Ja. Comot mulut mereka makan aiskrim.  Habis, tambah, habis, tambah, bertambah-tambah. Ini sedap! ambil lagi. Pendek kata, keluar masuk, keluar masuk kami menambah makanan. RM 169.00 mestilah makan kenyang-kenyang, puas-puas kalau tak terasa rugi nanti.


Seafood : crabs, prawns, scallops, mussels, razor clams, lala clams, fish fillet, dory fish, oyster, octopus, scallop meat and many more! Gambar sebelah udang tu favourite mama - 8 ketul mama makan. sedap!

 
 
Finger foods : yam roll, golden crabsticks, chicken nugget, french fries, curry samosa and potato wedges.

Fresh steamboat ingredients : fresh fishball, crab sticks, smiley fish, fish noodle, seaweed crab roll, konyaku roll, crab claw, crab fish roll and banyak lagi laa.. 

Fresh vegetable : oyster mushroom, golden mushroom, green vegetables and many more.



 



 
Pre cooked foods & drinks : rendang chicken, fried rice, 9 types of sauces, ice blended, coffee & tea, leng chee kang.... free flow of drinks and dessert! yummy..

Dessert : 2 choc fountains(white & dark choc), marshmallows, biscuit sticks, twister dips, ais kacang ABC, ice cream(12 flavors of ice cream + 5 toppings), fruits punch, jellies and cookies..


Makanan lautnya memang fresh. Udang besar-besar dan merah-merah. Banyak kami semua makan udang. Esok pagi nak balik kampung, kami nak pekena mee udang BNO pula.

No comments:

Post a Comment